Scurt istoric

Istorie Noiembrie 10, 2014

Satul Hrişcani este situat în comuna Vlădeni judeţul Botoşani, având în vecinătate satele Vlădeni şi Mândreşti şi numără 50 de case locuibile. 

Ocupatia principala a enoriasilor o reprezinta agricultura si cresterea animalelor. Hriscani este cel mai vechi sat din comuna fiind atestat documentar.

La inceput a existat o biserica din lemn cu temelie din beton, dar datorita starii de degradare in care se afla, odata cu trecerea timpului, in anul 2006 s-au inceput lucrarile la biserica noua de catre parintele suplinitor Anastasie Mihai Ovidiu din Mandresti. Apoi in anul 2009, a fost hirotonit preot Lazarescu Ovidiu avand functia de paroh, biserica trecand de la rangul de filie la cel de parohie. Din 2010 incep lucrarile de termo-izolatie, trotuare, accesorizarea sfantului altar cu obiecte de cult necesare la savarsirea sfintelor slujbe, mobilier, cat si etapa pregatitoare pentru pictura. Din 2011 incep lucrarile de pictura bisericeasca si ridicarea unei clopotnite. In 2012 se finalizeaza clopotnita, iar in 2013 pictura bisericasca exceptand pridvorul. In 2014 preotul paroh impreuna cu consiliul parohial si enoriasii am propus ridicarea unui lumanarar si schimbarea stranilor.

Mentionam ca toate lucrarile savarsite la sfanta biserica au fost realizate cu sprijinul consiliului local si al domnului primar din Vladeni, dar si cu enoriasii parohiei Sf. Nicolae – Hriscani, aratand mult devotament, constiinta si dare de mana  catre cele sfinte ale lui Dumnezeu si Bisericii Sale.